Konaklama yurt veya evlerde yapılır. Bulgaristan’da üniversitelerin yurt olanakları sınırlı olduğu için, yurtdışından gelen yabancı öğrencilerin çoğunluğu oda, daire ya da ev kiralamaktadırlar. Öğrencinin isteği doğrultusunda DJAR Danışmanlığı bu konuda öğrenciye danışmanlık yapmakta, konaklanacak yerleri ayarlamakta ve organize etmektedir. Kişi başı ortalama aylık kira bedeli 150-250 Euro’dur (evde kalan kişi sayısına bağlıdır). Ancak fiyat şehre ya da şehirde ikamet edilen bölgeye göre değişiklik göstermektedir.
(Detaylı bilgi için lütfen konaklama seçenekleri bölümüne bakınız)
Emlakçılar, gazeteler ve İnternet ev aramak için kullanılan başlıca yöntemlerdir. DJAR Şirketinin danışmanları kendi öğrencilerine ev kiralama konusunda yardım etmektedirler. Öğrenciler konaklama giderlerini kendileri karşılamaktadırlar.
Evet vardır. Her üniversitenin kendine ait spor salonları, etüd odaları ve yemekhaneleri vardır. Öğrenci yurtlardaki tüm alandan yararlanma hakkına sahiptir. Yurt ve okul arasındaki uzaklık kentin büyüklüğüyle ilgilidir. Örneğin Sofya’da bir yurt ve en uzak noktadaki okul arasındaki mesafe 30 dakikadır.
Ortalama olarak bir aylık mutfak masrafınız 150-200 Euro civarındadır. Ev dışı yemek konsumasyonu gideri kişinin alişkanlıklarına bağlıdır.
Eğer bağımsız olarak ev aramak isterseniz aşağıdaki internet sitelerinden bilgi alabilirsiniz.
http://www.imoti.net
http://www.topimot.com
http://imot.bg
http://www.imoti24.bg
http://www.imotibg.com
http://www.address.bg
http://www.mirela.bg
Yurtlardaki odalarda öğrenciler iki, üç kişi kalmaktadır. Ekonomik yurt, standart yurt ve lüks yurt olmak üzere üç kategoride yurtlar mevcuttur. Bulgaristan’da kız ve erkek öğrenciler aynı yurtları paylaşmaktadırlar. Kesintisiz 24 saat sıcak su ve ısıtma hizmeti sunulmaktadır. Yeni ve bazı özel yurtlarda etüd odası, kantin, tv, buzdolabı, internet hizmetleri verilmektedir. Yurt yakınlarında merkezi çamaşırhane (çamaşır yıkama, kurutma ve ütü hizmeti), 24 saat güvenlik hizmeti, kırtasiye, bay-bayan kuaförü ve gıda marketi hizmeti verilmektedir.
Öğrenci eğitim yılı başlama tarihinden 1 hafta önce yurtlara alınır, mezuniyet tarihinden sonraki en geç bir hafta içinde yurttan ayrılınması gerekmektedir.
Öğrenci yurt kirasını yurda kaydını yaptırdıktan sonra aylık olarak ödenir. Bazı yurtlar öğrenciden bir aylık depozit talep edebilirler.
Yurttan ayrılma halinde yurt ücretinden herhangi bir iade yapılmaz. Sadece yatırmış olduğu yurt depozit ücreti size iade edilir.
Yurt kayıtlarını birlikte yaptığınız takdirde oda arkadaşınızı seçme imkanınız olabilir. Yurtlara yerleştikten sonra yurt müdürlüğüne dilekçe vermek süretiyle olanaklar ölçüsünde yardımcı olunur.
Yurt müdürüne yazılı olarak müracaat ettiğiniz takdirde eldeki imkanlar ölçüsünde talebiniz karşılanacaktır.
1 Eylül’den itibaren okul kayıdı sonrası alınan kayıt belgesi ile yurda kayıt yaptırabilirsiniz. Yurt İstek Belgesini doldurup depozit ücretini yatırarak bir sonraki yıl için oda rezervasyonunu yaptırabilirler.
Yurt kirası düzenli olarak ödendiğinde yurdu kullanmasanız dahi kaydınız silinmez.
Yurtların kapanış saati: 00:00
Yurtların açılış saati: 06:00
Saat 00:00 ve 06:00 arası yurtlara (acil durumlar dışında) giriş-çıkış yasaktır.
Yurt kirası ödendiğinde tatil dönemlerindede yurtlarda kalınabilir
Yurtlarda kalan öğrenciler odalarında yatılı misafir ağırlayamaz. Ancak öğrenci birinci dereceden akrabasını günlük ücret karşılığında konuk evinde ağırlayabilir. Yurtların veliler için kendi misafirhaneleri mevcuttur.
Evet. Yurt merkezlerinde bulunan Öğrenci Kliniği daimi sağlık hizmeti vermektedir. Çalişma saati dışında ve tatil günlerinde aynı merkezde nöbetci hekimlerden sağlık hizmeti alınabilir. Çeşitli tıbbi analizlerin yapılabildiği, modern cihazlarla donatılmış laboratuvarların bulunduğu Üniversite Sağlık Merkezleri'nden birine gidebilirsiniz. Klinikte diş, cilt, göz, kadın hastalıkları, psikiyatri, ortopedi, ultrason ve röntgen ünitelerinde randevu sistemi ile hizmet verilmektedir.
Öğrenci semti içerisinde ve çevresinde, öğrencilerin gereksinimlerini en uygun şekilde karşilayabilecekleri çeşitli alişveriş merkezleri ve birbirinden farkli yiyecek & içecek hizmetleri sunmakta olan birçok sayıda restaurant, kafeterya, fast food, pastane vb. işletmeleri bulunmaktadir ( paket servisleri yapilmaktadir ).
Yurtlarda refakatçı kalması yurt kurallarına uygun değildir. Hastalanan öğrencinin bir sağlık kuruluşuna veya evine gitmesi önerilmektedir.
Hayır. Yurtlarda hayvan beslenmesine veya bulundurulmasına izin verilmemektedir.
Odalarda başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde müzik dinleyebilir, TV seyredebilirsiniz.
Yurt kurallarına ihlal eden öğrenciler hakkında yurtlar yönetmeliğine göre işlem yapılır. Yurtların İlke ve Kuralları öğrenmek için Tıklayınız
Yurtlar yönetmeliğine göre yurttan atılan öğrenciler bir daha yurtlara alınmayabilir. Verilen süre ve cezaya bağlıdır.
İstendiğinde bazı mutfak malzemesi ve yurt tarafından karşılanmasına rağmen kendi özel yastık, yastık kılıfı, çarşaf, nevresim, pike, battaniye gibi yatak malzemelerini getirebilirsiniz.
Bazı yurtlarda odalarda mini buzdolabı bulunmaktadır. Buzdolabı bulunmayan yurtlarda bulundurmanızda herhangi bir sakınca yoktur.
Yurtta kalan öğrenci yurt yönetiminden teslim aldığı ve kullandığı bütün eşya ve malzemeden sorumludur. Öğrenci yurttan ayrılırken teslim aldığı malzemeleri, odasında kullandığı demirbaşları ve ortak kullanımına sunulan yurt eşyalarını hasarsız ve eksiksiz olarak teslim ettiği takdirde depozitini geri alır.
Yurtlarda emanetcilik hizmeti verilmemektedir.
Öğrenci Kenti’nde (Studentski Grad) yemekhane mevcuttur. Extra bir ücret karşılığında yemekhanelerde yemek yenebilmektedir.